Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
ARTYKUŁ SPONSOROWANYZdrowie

Żywność fermentowana – czy ma korzyści zdrowotne?

Żywność fermentowana – czy ma korzyści zdrowotne?

Co to jest żywność fermentowana? Żywność sfermentowana to żywność, która przeszła proces fermentacji, w którym składniki żywności, takie jak naturalne cukry, są rozkładane przez drożdże i bakterie na inne korzystne substancje. Efektem końcowym jest żywność bogata w probiotyki i wiele innych składników odżywczych. Sfermentowana żywność ma inne właściwości niż pierwotna forma.

Fermentacja jest od dawna stosowana jako proces konserwacji żywności, w którym cukry są rozkładane przez bakterie i drożdże. W związku z tym sfermentowana żywność jest doskonałym źródłem probiotyków, ponieważ zawiera pożyteczne żywe bakterie. Z drugiej strony marynowanie to proces konserwacji, w którym można użyć mieszaniny wody i soli (solanki), ale także kwasu, takiego jak ocet.

Korzyści zdrowotne

Fermentacja żywności przede wszystkim poprawia trwałość i zapewnia specyficzny smak, aromat i konsystencję. Pozwala nam również jeść inne niejadalne pokarmy.

Główne korzyści zdrowotne sfermentowanej żywności to:

  1. poprawa trawienia i funkcji poznawczych;

  2. wspieranie odporności;
  3. zmniejszenie objawów jelita drażliwego;
  4. wspieranie gęstości kości;
  5. zmniejszenie ryzyka alergii itp.

Spożywanie sfermentowanej żywności ma wiele pozytywnych skutków nie tylko na układ pokarmowy, ale na cały organizm. Te pokarmy mogą być pomocne w podnoszeniu przeciwciał i budowaniu silniejszego układu odpornościowego . Ponadto pokarmy te regulują apetyt i mogą zmniejszać apetyt na cukier i rafinowane węglowodany. Zobacz http://www.minv.sk/?aktualne_info

Produkty fermentowane a zdrowie układu pokarmowego

Produkty fermentowane, takie jak jogurt, kefir i pikle zawierają bakterie kwasu mlekowego w wyniku procesu fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego to rodzaj dobrych bakterii, które obniżają poziom pH, przez co są mniej odpowiednie dla złych bakterii. Bakterie kwasu mlekowego nie tylko obniżają pH jelit, aby zapobiec rozwojowi złych bakterii, ale także zapobiegają przyczepianiu się złych bakterii do ścian przewodu pokarmowego. Bakterie w sfermentowanej żywności wytwarzają również witaminy i enzymy, które są korzystne dla trawienia/zdrowia jelit .

Sfermentowane pokarmy dostarczają probiotyków . Probiotyki mogą pomóc organizmowi na wiele sposobów: pomagają zmniejszyć objawy żołądkowo-jelitowe, zapobiegają infekcjom wirusowym oraz zmniejszają niepokój i stres. Niektóre sfermentowane produkty spożywcze zawierające probiotyki to jogurt, kapusta kiszona, kimchi, miso i kombucha.

Probiotyki są ważne w utrzymaniu zdrowia mikrobiomu jelitowego – równowagi między dobrymi i złymi bakteriami . Korzyści ze sfermentowanej żywności mogą obejmować zmniejszenie objawów biegunki zakaźnej, zespołu jelita drażliwego lub zapalenia okrężnicy.

Inne korzyści

Ponadto niektóre bardziej ograniczone badania sugerują, że korzystne bakterie jelitowe mogą odgrywać rolę w ogólnym zdrowiu. Pokarmy bogate w probiotyki, takie jak produkty fermentowane, mogą zmniejszyć objawy wielu dolegliwości, w tym:

  1. Depresja i niepokój;

  2. infekcje dróg moczowych;

  3. osteoporoza;

  4. problemy z respiratorem;

  5. zaburzenia hormonalne;

  6. dysfunkcje nerek i wątroby itp.

Niektóre badania sugerują, że sfermentowana żywność może zmniejszać lęk i że może istnieć związek między zaburzeniem lękowym a zdrowiem jelit. Wydaje się, że na wiele naszych emocji ma wpływ jelitowy lub jelitowy układ nerwowy. Wydaje się, że mikrobiom wpływa na komunikację jelita-mózg, kontrolę nastroju i zachowanie, stąd termin „połączenie jelita-mózg”.

Przykłady sfermentowanej żywności

Oto najpopularniejsze produkty fermentowane:

  1. Jogurt

Jogurt sfermentowany za pomocą bakterii kwasu mlekowego może przynieść korzyści dla zdrowia jelit. W rzeczywistości badania wykazały, że jogurt może zwiększyć liczbę dobrych szczepów bakterii w jelitach. Jogurt jest również bogaty w białko i wapń , dzięki czemu może pomóc w utrzymaniu równowagi cukru we krwi i poprawić zdrowie kości.

  1. Kefir

Kefir to sfermentowany produkt mleczny (mleko krowie, kozie lub owcze), który zawiera wysoki poziom witaminy B12, wapnia, magnezu, witaminy K2, biotyny, kwasu foliowego, enzymów i probiotyków. Pomaga poprawić trawienie i utrzymać zdrowy mikrobiom. Zawiera również tryptofan – niezbędny aminokwas będący prekursorem stabilizującej nastrój serotoniny.

  1. Marynowana kapusta

Wytwarzana ze sfermentowanej zielonej lub czerwonej kapusty kapusta kiszona jest bogata w błonnik, witaminę A, witaminę C, witaminę K i witaminy z grupy B. Jest również dobrym źródłem żelaza, miedzi, wapnia, sodu, manganu i magnezu. Badania sugerują, że kapusta kiszona ma wiele korzystnych skutków zdrowotnych. Może pomóc poprawić zdrowie układu pokarmowego , wspomagać krążenie, mieć korzystne działanie przeciwzapalne i obniżyć poziom cholesterolu. Oprócz korzyści dla zdrowia układu pokarmowego, jest dobrym źródłem błonnika, a także witaminy C, która wzmacnia odporność.

  1. Inne sfermentowane warzywa

Sfermentowane warzywa mogą mieć wiele korzyści dla trawienia i nie tylko. Dodatkowo pysznie smakują i łatwo je włączyć do diety. Przykładami warzyw, które można fermentować, są warzywa korzeniowe, kalafior, kapusta, buraki , imbir itp. Sfermentowane pikle zawierają wiele witamin i minerałów, a także przeciwutleniacze i bakterie probiotyczne. Należy jednak pamiętać, że większość marynat kupowanych w sklepie wytwarzana jest z octu i nie jest otrzymywana w wyniku naturalnej fermentacji. Nie wszystkie produkty marynowane są fermentowane. Najlepiej sprawdzić etykietę pod kątem żywych pożytecznych bakterii”, „sfermentowanych” lub „probiotyków”.

  1. Miso

Miso ma właściwości przeciwstarzeniowe i może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry. Wzmacnia również układ odpornościowy, może pomóc w utrzymaniu zdrowych kości i mózgu. Miso jest ważnym składnikiem kuchni azjatyckiej ze względu na swój ludzki smak. Jest także źródłem żelaza, wapnia, potasu, witamin z grupy B oraz pełnowartościowego białka. Ponieważ miso jest fermentowane, zawiera również wiele korzystnych probiotyków.

  1. Kombucha

Kombucha jest otrzymywana z symbiotycznej kolonii bakterii i drożdży zmieszanych z herbatą. Użyj fermentacji, aby promować wzrost dobrych bakterii. Bakterie przekształcają cukier herbaciany w alkohol. W rezultacie kombucha zawiera niski poziom alkoholu, ale niewystarczający, aby spowodować odurzenie. Chemikalia wytwarzane przez bakterie kombucha obejmują przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze przeciwdziałają skutkom wolnych rodników, które, jak się uważa, odgrywają rolę w różnych chorobach, w tym raku i przewlekłym zapaleniu.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz