Powstające coraz nagminniej puby, małe bary prędkiej obsługi czy mini restauracje, które w swojej karcie dań mają gigantyczny dobór potraw z reguły korzystają z usług korporacji cateringowych. Jest to bardzo pożyteczne rezultat, minimalizuje się koszty utrzymania lokalu, zaopatrzenia czy nawet personelu. Do tego dochodzi fakt, iż dania zamawiane w rozwiniętej firmie cateringowej są z reguły godziwe, dzięki czemu pociągają konsumentów.
Przez takie posunięcia firmy mogą bardziej inwestować w wystrój swojego lokalu, jaki przykuwa oko konsumentów – dieta pudełkowa. Często w poniektórych miejscach nie ma innych lokali prócz pubów czy kawiarni, a jest sporo ludności, jaka mogłaby korzystać z gastronomi, wówczas takie rozwiązania zdają egzamin na piątkę. Jednakowo działają wszystkie lokjednakowoż w miejscowościach krajoznawczych, gdzie catering również sprawdza się w stu procentach. Nie tylko jedzenie smakuje klientom, jednak też zdają sobie sprawę z tego, iż jest miejsce, gdzie wolno zjeść po całym dniu zwiedzania.
Firmy cateringowe powinny szerzyć swoje usługi w każdym rejonie i w każdej specjalizacji, bowiem takie usługi potrzebne są ludziom. Przyzwoicie rozwinięte firmy gastronomiczne kładą znaczny nacisk na usługi cateringowe. Organizują wyspecjalizowany zespół cateringowy, w skład, którego wchodzą umiejętnie obsługujący kelnerzy oraz kelnerki a również dużo innych współpracowników. W dzisiejszych czasach branża cateringowa przeżywa swój rozkwit – obsługuje wiele prywatnych ludzi, korporacji a też, oraz może przede wszystkim, okolicznościowe imprezy: takie jak komunie, wesela, imieniny czy inne bankiety.