Większość z nas nie może sobie wyobrazić wigilijne wieczerzy bez łamania się opłatkami. Ten cienki, biały kawałek chleba symbolizuje bardzo dużo, ponieważ chleb jest przecież jednym z głównych symboli szczęścia i dobrobytu. Taka tradycja powstała przed wielu laty, ponieważ już w początkowych latach naszej ery, gdzie stała się symbolem komunii duchowej. Z czasem opłatki zaczęto zabierać do domów, dla osób które z różnych powodów nie miały możliwości uczestniczenia w nabożeństwie, aby w pewnym momencie stać się jednym z ważniejszych symboli bożonarodzeniowych.
Jak się okazuje utrzymywanych nie tylko w Polsce, lecz również chociażby we Włoszech, na Słowacji w Czechach. Same oplatki są w formie cienkich płatków z chleba. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, wypiekane dla zwierząt. Nasza tradycja nakazuje, aby w czasie wigilii łamać się opłatkiem białym, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robione są jedynie z białej mąki i wody, bez żadnych innych dodatków.
Z wymieszanej porządnie masy formuje się cienkie płaty, które następnie są wypiekane w piecu przez kilka minut, a potem cięte oraz pakowane. Produkcja opłatków jest wykonywana przez okres całego roku, lecz największe jej natężenie jest w okresie od września do grudnia. Zwykle opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeśli ktoś będzie potrzebował poświęconego, to musi się po nie wybrać do któregoś z kościołów.
+Tekst Sponsorowany+