Aspergiloza

Znalezione obrazy dla zapytania AspergilozaAspergilloza jest główną przyczyną zachorowalności i śmiertelności wśród ludzi, powodując rocznie ponad 200 000 infekcji zagrażających życiu i jest głównie spowodowana grzybem nitkowatym Aspergillus fumigatus. Wiele cech wirulencji związanych z inwazyjną aspergilozą jest znanych dla A. fumigatus, w tym wzrost temperatury ciała ludzkiego i warunków niskotlenowych, zdolność do pozyskiwania mikroelementów, takich jak żelazo i cynk w warunkach ograniczających, oraz wytwarzanie zestaw metabolitów wtórnych.

Wzrost w temperaturze ciała człowieka jest kluczową cechą przetrwania A. fumigatus w ssaczych gospodarzach i mógł powstać w wyniku adaptacji do ciepłych temperatur obecnych w rozkładających się stosach kompostu, jednej z nisz ekologicznych organizmu. Podstawową drogą kolonizacji i infekcji A. fumigatus jest płuco, w którym zaobserwowano, że poziomy tlenu są tak niskie, jak 2/3 ciśnienia atmosferycznego podczas zakażenia. Skuteczna reakcja na to hipoksyczne środowisko jest wymagana do patogenezy grzybów. Co więcej, A. fumigatus wytwarza zróżnicowany zestaw małych, bioaktywnych cząsteczek, znanych jako metabolity wtórne, które są biosyntetyzowane w szlakach, które są często kodowane przez biosyntetyczne skupiska genów (BGC). Wykazano, że niektóre z tych metabolitów wtórnych i ich regulatory wpływają na choroby w modelach mysich. Co więcej, główny regulator metabolizmu wtórnego, laeA, jest wymagany do pełnej wirulencji w badaniach modelowych myszy IA.
[hasła pokrewne: jak ugotowac kasze jaglana, zielony jęczmień skutki uboczne, pasta tahini gdzie kupić ]